29 Kasım 2011 Salı

Güneşten Elektrik Üretmenin Yararları






Elektrik üretimi için pek çok yöntem olmasına karşılık, güneş pilleri ile elektrik üretiminin bazı yararları vardır. Bunlar aşağıda kısaca açıklanmıştır.

• Mevcut sistemlerden farklı olarak en büyük yararı, herhangi bir fosil yakıt veya bağlantı gerektirmeden bağımsız olarak elektrik üretilebilmesidir.

• Kullanılan yakıtı, her yerde ve bedava bulmak mümkündür. Taşıma ve depolama gibi sorunlar yoktur.

• Sistemde kullanılan hareketli parçalar çok az olduğundan çok az bakım gerektirirler. Elektrik üretiminde kullanılan diğer sistemler (jeneratörler, rüzgar veya hidro-elektrik türbinleri vs.) düzenli olarak bakıma gerek duyarlar. Eğer, pv sisteminiz kompleks ise, bir parça bakım gerekebilir; ancak, genel olarak, bu sistemler için “bakımsız” demek yanlış olmayacaktır.

• Diğer elektrik üretim sistemleriyle karşılaştırıldıklarında, belki de en büyük yararları güvenilir olmalarıdır. Hareketli parçaları ya çok azdır; ya da yoktur. Şimşekler, güçlü rüzgarlar veya kum fırtınaları, nem ve ısı, kar veya buz gibi doğa olaylarına dayanıklıdırlar.

• Enerjiyi kullanmak istendiği yerde üretmek olasıdır. Böylece enerjiyi taşımak gerekmez. Şebekenin ulaşmadığı, örneğin, GSM vericilerinin yerleştirildiği yerlerde, bu sistemi kullanmak olasıdır.

• Enerji kaynağı ile kullanım yeri arasında, uzun kablolar ve bağlantı elemanları olmadığından arada oluşabilecek güç kaybından kaçınılmış olur. Bu sistemle, çok sayıda tüketim noktası beslenmek istendiği zaman bile yerel kayıplar yok denecek kadar azdır.

• Modüler bir sistem olduğu için güç çıkışı kolaylıkla arttırılabilir. Mevcut modüllere yenilerinin eklenmesi ile sistem, artan güç gereksinimini karşılayabilecek duruma getirilebilir.

26 Kasım 2011 Cumartesi

Tüketim Ahlakı İçin Teknoloji



Akıllı cihaz evde enerji verimliliğini teşvik etmek için “tamagotchi” etkisini kullanıyor. Prize bağlanan kablosuz verici üzerinden sürekli enerji sarfiyatını ölçen akıllı cihaz, daha az elektrik tükettikçe ve düzenli suladıkça görsel olarak değişiyor.
Kullanıcı ile duygusal bağ kurarak onu daha az elektrik ve su harcamaya motive eden PowerPlant kişiye karbon emisyonunu düşürme ve doğal kaynakları dikkatli kullanma bilincini aşılıyor.
%80 oranında geri dönüşümlü materyalden üretilen PowerPlant tasarımcı Liam Higton-Shirt tarafından geliştirildi.

16 Kasım 2011 Çarşamba

Güneş Enerjisi




Nükleer yakıtlar dışında, dünyada kullanılan tüm yakıtların ana kaynağı yeryüzünden 151.106 km uzaklıkta bulunan Güneş'tir. Sürekli olarak hidrojenin helyuma dönüştüğü füzyon reaksiyonları gerçekleşmektedir ve meydana gelen kütle farkı ısı enerjisine dönüşerek uzaya yayılmaktadır. Fakat, bu enerjinin çok küçük bir kısmı yeryüzüne ulaşır. Atmosferin dış yüzeyine ulaşan enerji 173.1014 kW değerindeyken, yeryüzüne ulaşan değer 1.395 kW’a kadar düşmektedir. Yeryüzüne ulaşabilen ışınımın değerinin düşük olmasının nedeni, atmosferdeki CO2, su buharı ve ozon gibi gazların ışınımı absorbe etmelerinin yanı sıra epey bir yol kat etmesi gerektiğidir. Güneşin yaydığı ışınımın yeryüzüne ulaşabilen miktarı %70 kadardır ve dış yüzey sıcaklığı 6000 K olarak kabul edilir. Bu eksilmeler ortaya çıkmadan önce, atmosferin dışında ışınım değeri 1367 W/m2 dir ve bu değer güneş sabiti olarak alınır. Pratik olarak, yeryüzüne ulaşan güneş ışınımı değeri 1000 W/m2 olarak kabul edilir.
 Güneş Kuşağı” da denilen, 45 o kuzey-güney enlemleri arasında yer almak, güneş enerjisinden ekonomik olarak yararlanabilmek için en uygun bölgedir. Yapılan ölçümler gösterdi ki, güneşlenme zamanı ve ışınım şiddeti açısından ülkemiz yüksek bir potansiyele sahip. Ülkemizde, ortalama olarak, yılda 2600 saat güneşlenme zamanı, 0,15.106 cal/cm2 yıl değerinde ışınım şiddeti olduğu belirlenmiştir.