17 Aralık 2011 Cumartesi

YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN UMUT



23 ülkede düzenlenen ankete göre halkın yalnızca %22'si "nükleer enerjinin nispeten güvenli ve önemli bir kaynak olduğuna, bu nedenle daha fazla nükleer santral yapmak gerektiğine" katılıyor.
Türkiye'de de bu rakam aşağı yukarı aynı; %21.
Buna karşılık Türklerin %41'i nükleer enerjinin tehlikeli olduğunu, tüm santrallerin en kısa sürede kapatılması gerektiğini düşünüyor.
Yüzde 32'lik bir kesim ise dünyada var olan nükleer santrallerin kullanılmasını ancak yenilerinin yapılmamasını istiyor.
Yani toplamda %73, yeni nükleer santrallere karşı. Diğer ülkeler genelinde ise bu rakam %69.
YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN UMUTGlobeScan şirketine yaptırılan araştırmada kamuoyunun yenilenebilir enerji kaynaklarına yaklaşımı da incelendi.
Buna göre pekçok ülkede halk yenilenebilir enerji kaynaklarından umutlu.
Yüzde 71 gibi ciddi bir çoğunluk, ülkelerinin 20 yıla kadar kömür ve nükleer enerjiden vazgeçebileceğine, bunların yerini enerji tasarrufu ve güneşle rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla doldurabileceğine inanıyor.
Türkler bu konuda biraz daha az iyimser: Enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerjinin yeterli olacağına yüzde 65'lik bir kesim inanıyor.
Araştırma Temmuz-Eylül ayları arasında, Japonya'daki Fukuşima-2 nükleer santralinin deprem ve tsunamide zarar görmesinden birkaç ay sonra yapıldı.
Mart ayındaki depremden sonra bazı çevreciler Fukuşima santralinin bu büyük felakete rağmen ciddi bir hasar görmediğini, yeni bir Çernobil yaşanmadığını söyleyerek nükleer enerjiye daha fazla destek vermeye başlamıştı.
Başka bir grup ise yaşananların tehlikeleri yeterince ortaya koyduğunu, üstelik rüzgarla dağılan radyoaktivitenin etkisinin uzun erimde görüleceğini söyleyerek bu görüşe karşı çıkmıştı.
SANTRAL SAHİBİ ÜLKELERDE DURUMGlobeScan 2005 yılında da nükleer reaktörleri olan sekiz ülkede benzer bir araştırma yaptı.
Bunlardan çoğunda nükleer santrallere muhalefet artmış görünüyor.
Örneğin Almanya'da nükleer enerjiye muhalefet altı yıl önce %73 oranında iken, şimdi %90. Zaten Alman hükümeti de geçtiğimiz aylarda nükleer programını kapatmaya karar vermişti.
Nükleer santral karşıtlığı Fransa'da %66'dan %83'e, Rusya'da da %61'den %83'e yükselmiş durumda.
Buna karşılık nükleer santralin zarar gördüğü Japonya'da santrallere muhalefet nispeten az artmış: %76'dan %84'e yükselmiş.
Var olan santralleri hemen kapatmaya en istekli ülkeler Almanya ve İspanya olurken, santrali olmayıp da isteyen ülkelerin başını Nijerya (%41), Gana (%33) ve Mısır (%31) çekiyor.
2005-2011 döneminde nükleer enerjiyi tehlikeli görenlerin oranının artmadığı, aksine azaldığı iki ülke var: İngiltere ve ABD.
"Santralleri hemen kapatalım" diyenlerin oranı İngiltere'de %23'ten %15'e düşmüş; ABD'de ise %20'den %14'e.
Buna karşılık her iki ülkede de "yenilerini yapmadan eskileri kullanalım" diyenlerin oranı artmış.
Başka şirketler tarafından yapılan araştırmalar da İngiltere ve ABD'de nükleer enerjiye desteğin daha fazla olduğunu gösteriyor. Kaynak: Hürriyet

13 Aralık 2011 Salı

Jeotermal Enerji ve Türkiye

Jeotermal enerji, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazların oluşturduğu enerjiden yararlanma;


 Jeotermal enerjiden elektrik üretiminde ilk 5 ülke; ABD
                                                                         Filipinler
                                                                         Meksika
                                                                         Endonezya
                                                                         İtalya


 Isı ve kaplıca uygulamalarında; Çin
                                               Japonya
                                               ABD
                                               İzlanda
                                               Türkiye

Türkiye‘nin Alp-Himalaya kuşağı üzerinde olduğu için yüksek jeotermal potansiyele sahip bir ülke, bu potansiyeli oluşturan alanların yüzde 77,9  Batı Anadolu‘da. Ülkemizin potansiyeli 31 bin 500 megavat. Bugüne kadar yalnızca yüzde 13‘ü kullanıldı,  Jeotermal alanların yüzde 55‘inin ısıtma uygulamalarına uygun..."Türkiye‘de jeotermal enerji kullanılarak 1200 dönüm sera ısıtması yapılmakta ve 15 yerleşim biriminde 100 bin konut jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır."

 "Enerji kaynaklarının yeryüzündeki dağılımı, paylaşım savaşını coğrafi alana yaymaktadır. Bu kaynaklara sahip bölgeler tarihin her aşamasında olduğu gibi, gelişmiş ülkelerin cazibe merkezi haline gelmektedir. Ortadoğu‘nun olduğu kadar, günümüzde yaşanan Afganistan ve Irak krizinde de görüldüğü üzere, gelişmiş ekonomiler enerji yataklarına haiz bölgeleri denetim ve gözetim altında tutmak için politik olduğu kadar, gerektiği durumda askeri güç kullanmaktan da geri durmamaktadır."

 Niğde Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şener jeotermal enerjinin dinamik bir kaynak olduğunu belirterek yenilenebilir özelliğinin sürdürülebilmesi için korunması gerektiğini kaydetti. Son yıllarda düzensiz ve bilinçsiz arama ve üretim sondajları yapıldığına dikkat çeken Şener, "Kaynakların birçoğu kurumuştur. Kalan kaynakların da bu nedenle debisi azalacak veya tamamen kuruyacaklardır" uyarısında bulundu.
Şener, aşırı üretim için kirlenme, politik baskı ve mahalle baskısı nedeniyle jeotermal kaynakların yenilenebilirlik özelliğinin zaman içinde yok edildiğini söyledi.


2 Aralık 2011 Cuma

Türkiye'de Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile Üretilen Elektriğin Birim Fiyatları



  29.12.2010 tarihinde çıkan 6094 sayılı kanun ile yenilenebilir enerji kaynakları ile üretilen elektriğin birim fiyatları

Yenilenebilir Enerji Kaynağına Dayalı Üretim Tipi     Uygulanacak Fiyatlar (ABD         

                                                                                              Doları cent/kWh)
Hidroelektrik üretim tesisi                                                                   7,3

Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi                                                   7,3   

Jeotermal enerjisine dayalı üretim tesisi                                              10,5

Biyokütleye dayalı üretim tesisi (çöp gazı dahil)                                     13,3

Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi                                                     13,3













29 Kasım 2011 Salı

Güneşten Elektrik Üretmenin Yararları






Elektrik üretimi için pek çok yöntem olmasına karşılık, güneş pilleri ile elektrik üretiminin bazı yararları vardır. Bunlar aşağıda kısaca açıklanmıştır.

• Mevcut sistemlerden farklı olarak en büyük yararı, herhangi bir fosil yakıt veya bağlantı gerektirmeden bağımsız olarak elektrik üretilebilmesidir.

• Kullanılan yakıtı, her yerde ve bedava bulmak mümkündür. Taşıma ve depolama gibi sorunlar yoktur.

• Sistemde kullanılan hareketli parçalar çok az olduğundan çok az bakım gerektirirler. Elektrik üretiminde kullanılan diğer sistemler (jeneratörler, rüzgar veya hidro-elektrik türbinleri vs.) düzenli olarak bakıma gerek duyarlar. Eğer, pv sisteminiz kompleks ise, bir parça bakım gerekebilir; ancak, genel olarak, bu sistemler için “bakımsız” demek yanlış olmayacaktır.

• Diğer elektrik üretim sistemleriyle karşılaştırıldıklarında, belki de en büyük yararları güvenilir olmalarıdır. Hareketli parçaları ya çok azdır; ya da yoktur. Şimşekler, güçlü rüzgarlar veya kum fırtınaları, nem ve ısı, kar veya buz gibi doğa olaylarına dayanıklıdırlar.

• Enerjiyi kullanmak istendiği yerde üretmek olasıdır. Böylece enerjiyi taşımak gerekmez. Şebekenin ulaşmadığı, örneğin, GSM vericilerinin yerleştirildiği yerlerde, bu sistemi kullanmak olasıdır.

• Enerji kaynağı ile kullanım yeri arasında, uzun kablolar ve bağlantı elemanları olmadığından arada oluşabilecek güç kaybından kaçınılmış olur. Bu sistemle, çok sayıda tüketim noktası beslenmek istendiği zaman bile yerel kayıplar yok denecek kadar azdır.

• Modüler bir sistem olduğu için güç çıkışı kolaylıkla arttırılabilir. Mevcut modüllere yenilerinin eklenmesi ile sistem, artan güç gereksinimini karşılayabilecek duruma getirilebilir.

26 Kasım 2011 Cumartesi

Tüketim Ahlakı İçin Teknoloji



Akıllı cihaz evde enerji verimliliğini teşvik etmek için “tamagotchi” etkisini kullanıyor. Prize bağlanan kablosuz verici üzerinden sürekli enerji sarfiyatını ölçen akıllı cihaz, daha az elektrik tükettikçe ve düzenli suladıkça görsel olarak değişiyor.
Kullanıcı ile duygusal bağ kurarak onu daha az elektrik ve su harcamaya motive eden PowerPlant kişiye karbon emisyonunu düşürme ve doğal kaynakları dikkatli kullanma bilincini aşılıyor.
%80 oranında geri dönüşümlü materyalden üretilen PowerPlant tasarımcı Liam Higton-Shirt tarafından geliştirildi.

16 Kasım 2011 Çarşamba

Güneş Enerjisi




Nükleer yakıtlar dışında, dünyada kullanılan tüm yakıtların ana kaynağı yeryüzünden 151.106 km uzaklıkta bulunan Güneş'tir. Sürekli olarak hidrojenin helyuma dönüştüğü füzyon reaksiyonları gerçekleşmektedir ve meydana gelen kütle farkı ısı enerjisine dönüşerek uzaya yayılmaktadır. Fakat, bu enerjinin çok küçük bir kısmı yeryüzüne ulaşır. Atmosferin dış yüzeyine ulaşan enerji 173.1014 kW değerindeyken, yeryüzüne ulaşan değer 1.395 kW’a kadar düşmektedir. Yeryüzüne ulaşabilen ışınımın değerinin düşük olmasının nedeni, atmosferdeki CO2, su buharı ve ozon gibi gazların ışınımı absorbe etmelerinin yanı sıra epey bir yol kat etmesi gerektiğidir. Güneşin yaydığı ışınımın yeryüzüne ulaşabilen miktarı %70 kadardır ve dış yüzey sıcaklığı 6000 K olarak kabul edilir. Bu eksilmeler ortaya çıkmadan önce, atmosferin dışında ışınım değeri 1367 W/m2 dir ve bu değer güneş sabiti olarak alınır. Pratik olarak, yeryüzüne ulaşan güneş ışınımı değeri 1000 W/m2 olarak kabul edilir.
 Güneş Kuşağı” da denilen, 45 o kuzey-güney enlemleri arasında yer almak, güneş enerjisinden ekonomik olarak yararlanabilmek için en uygun bölgedir. Yapılan ölçümler gösterdi ki, güneşlenme zamanı ve ışınım şiddeti açısından ülkemiz yüksek bir potansiyele sahip. Ülkemizde, ortalama olarak, yılda 2600 saat güneşlenme zamanı, 0,15.106 cal/cm2 yıl değerinde ışınım şiddeti olduğu belirlenmiştir.


17 Ekim 2011 Pazartesi

Yenilenebilir Deniz Enerjisi

  İskoçya hükümeti bir ödül duyurdu, 20 milyon dolar değerinde bir ödül. Dünya'daki tüm bilim adamlarının, denizden üretilen yeni ve temiz bir enerji kaynağı yolu bulmak amacıyla, sınırlarını zorlamaları için tasarlanmış olan  Saltire Prize ödülü; İskoçya'ya yerleştirilecek olan ve denizden elde edilen yenilenebilirenerji teknolojisi üretebilen, kişiye ya da takıma verilecek. Ödülün detayları hakkında hala çalışmalar yapılıyor, fakat bir fikrini varsa kafayı çalıştırmanın ve biraz hareketlenmenin tam sırası...
 Saltire Prize ödülü, Dünya'nın ilk özel uzay aracının fırlatılmasını sağlayan, belki de duymuş olduğunuz Ansari X Prize ve Richard Branson tarafından yaratılan Virgin Earth Challenge gibi diğer yenilikçilik ödüllerinden esinlenilerek ortaya atılmış. Richard Branson'ın ödülü, atmosferden karbondioksiti atmanın yeni yollarını bulmaları için, bilim adamlarının bu konuda çalışmalar yapmalarını sağlamak amacıyla tasarlanmıştı. Bu yarışmalar, yatırımlarda harika getiriler elde edilmesine yol açan, inanılmaz yenilikler ve gelişimler oluşturmayı başarmıştı. Ansari X Prize ödülünün, yaklaşık 10 milyon dolarlık bir değerinin olduğunu, fakat 100 milyon dolar değerinde araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılmasını sağladığı söyleniyor. İskoçya hükümeti de, kendi ödüllerinin buna benzer bir değere ulaşmasını ümit ediyor, en kötü ihtimalle ise gelişmiş yenilenebilir enerji teknolojisinde, daha iyi yenilikler ve gelişmeler yapılmasına neden olmasını umuyor.
 İskoçya'daki yenilenebilir enerji potansiyeli,  Avrupa'nın rüzgar enerjisi gereksinimlerinin yüzde 25'ini karşılayacak, Avrupa'nın gelgit enerjisi gereksinimlerinin yüzde 25'ini karşılayacak ve Avrupa'nın dalga enerjisi gereksinimlerinin yüzde 10'unu karşılayacak büyüklüğe sahiptir. Ülkenizin herhangi bir bölümü, eğer 'Gelgit enerjisinin Suudi Arabistanı' gibi benzetmelerle çağırılıyorsa, bu çok iyi derecede potansiyeliniz var demektir. İskoçya'nın merkezi ile Orkney arasında yapılacak olan proje tek başına, inanılmaz bir değer olan 10 gigawatt'lık bir güç üretimi sağlayacak.
 İskoçya'nın bu kadar ciddi bir potansiyeli olmasına rağmen, sadece 0.27 megawatt'lık, dalga gücünden enerji üretimi bulunuyor ve hiçbir gelgit gücünden enerji üretim sistemi bulunmuyor.
 Kore ise Dünya'nın en büyük çaplı gelgit gücünden enerji üretme sistemini kuruyor ve bu sistemi 2015 yılında faaliyete geçirmeyi planlanıyor. Ödülün, İskoçya'nın denizden yenilenebilir enerji üretme programının başlatılıp, 2020 yılında tüm ülkenin enerji ihtiyacının, yüzde 50'ye yakın bir bölümünün bu kaynaklardan elde etme hedeflerine ulaşmalarında, yardımcı olması bekleniyor.

9 Ekim 2011 Pazar

Güneş ile Havanız Temiz ve Taze Kalsın

1lt benzinin 4.5TL satıldığı şu günlerde birçoklarımız yakıt tüketimini arttırmamak için klima kullanmamayı tercih eder. Camı açarak diğer araçların tozunu ve egzozunu yutmak yerine ufak bir yatırım yaparak aracın içinde veya 20metrekarelik odada ömür boyu taze ve temiz hava teneffüs etmek mümkün. Üst kısmına yerleştirilmiş güneş panelleri sayesinde güneş enerjisiyle çalışan Auto Solar Car Fresh Air Purifier Oxygen Bar N368 gelişmiş aktif karbon HEPA filtre teknolojisiyle sürekli temiz ve sağlıklı havayı garanti ediyor. Ligthinthebox.com adlı er-satış sitesinde 90dolar fiyatla satışa sunulan cihaz 3M mikro partikül filtresi sayesinde havadaki toz,kir,polen,sigara dumanı,zararlı gazlar ve kötü kokuları temizleyebiliyor.

8 Eylül 2011 Perşembe

Güneş Enerjili Dekoratif Aydınlatma


Sırp tasarımcı Marko Vukoviz tasarımı olan yenilikçi güneş enerjisi ile çalışan aydınlatma sistemi...Tasarımcı ışıklandırma sistemini tasarlarken nesli tükenmekte olan mercan türlerinden ilham almış.

Taban üzerinde bulunan güneş paneli ile gündüz depolanan güneş enerjisi geceleri aydınlatma amaçlı olarak kullanılıyor.



5 Eylül 2011 Pazartesi

Uzaya Güneş Enerjisi Santrali

Japon bilim adamları uzaya güneş enerjisi santrali kurmayı hedefliyordu.  Güneş enerjisini santralin üreteceği   mikrodalga veya lazer enerji olarak yeryüzüne nakledilmesi planlanıyordu.
  “Fütürist” santralinin kurulabilmesi için kollar sıvanmış ve 2030′a doğru dünya yörüngesinde güneş santrali kurulmasına ilişkin projeye katılacak firma ve kurumları hükümet tarafından belirlenmişti. Son felaketten sonra proje askıya mı alındı, yoksa hızlandırıldı mı? Merak konusu...


Panellerin yerdekinin en az 5 katı fazla elektrik üretecek olması projeyi vazgeçilmez kılıyor. Sistem şu şekilde çalışıyor;
 Elektrik akımının, Yer’deki devasa bir parabolik antene lazer veya mikrodalga huzmeleri şeklinde gönderilmesi planlanıyor.Güneş enerjisinin temiz ve sonsuz olduğunu vurgulayan Japon yetkilileri, bu sistemin enerji ihtiyacının karşılanmasına ve sera gazlarının yol açtığı küresel ısınmayla mücadeleye katkıda bulunacağını düşünüyor.
 Proje, Japon Uzay Kurumu başkanlığında yürütülecek. Japonlar, bilim-kurgu kitaplarından fırlamışa benzeyen bu proje üzerinde 1998′den beri çalışıyor.
 İlkin enerjinin mikrodalga halinde aktarılabilmesi için bir deneme uydusu fırlatılacak. Ardından her biri 10 megavat gücündeki güneş panellerinin robot çalışmalarıyla uzaya yerleştirilmesinin mümkün olup olmayacağı görülecek.
Daha sonra 250 megavatlık bir prototip santral yörüngeye oturtulacak. Böylece santral bütünüyle testten geçirilerek maliyet ortaya çıkacak. Araştırmacılar, nihai olarak 1000 megavatlık sistem kurmayı tasarlıyor.
Evdeki hesap çarşıya uyarsa, elektriğin kilovat başına maliyeti, bugünkünün beşte ya da altıda biri kadar olacak.
 Aşılması gereken en önemli sorun, 1 gigawattlık mikro dalga ışınının yaratacağı tehlikelerle başa çıkmak ve bunu Dünya'daki küçük bir noktaya sabitleyebilmek.
21 milyar dolara malolması beklenen projenin ana destekçileri ise Mitsubishi ve tasarımcı IHI.

4 Eylül 2011 Pazar

Kilometrede 5 Kuruş


Ehliyet ve vergiden muaf olacak araç projesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı.
Melikşah Üniversitesi'nin bir şirketle hazırladığı elektrikle çalışan kent içi ulaşım aracı projesi, Bilim, Sanayi ve Teknoploji Bakanlığı tarafından onaylandı.
Kilometrede 5 kuruş elektrik harcayacak araç, saatte 45 kilometre hızı geçmeyecek şekilde tek ve iki kişilik tasarlandı. Araç ehliyet ve vergiden muaf olmayı da sağlayacak. Melikşah Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yılmaz, fosil esaslı yakıtların tükenmeye yüz tutması, dünyadaki enerji ile ilgili bütün şirketler ve otomil devlerinin alternatif arayışlar içerisine girmesi nedeniyle projeyi geliştirdiklerini söyledi.
ImageOtomotiv sektöründe alternatif enerjilerle çalışan araçlarla ilgili arayışların sürdüğünü anımsata Yılmaz, kent içinde ulaşımı rahatlatan, çevre dostu enerji kullanan elektrikli bireysel taşıtla ilgili çalışma başlattıklarını kaydetti.
ÜRETİMİNE BAŞLANACAK
Yılmaz, araç projelerini tek ve iki kişilik tasarladıklarını söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan proje doğrultusunda 1 Ekim'den itibaren üretim çalışmalarına başlayacaklarını bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:
"Tek kişilik araçta 3 teker, iki kişilikte 4 teker bulunuyor. Elektrikle çalışacak araç, istenildiğinde veya zorunlu hallerde pedal sistemiyle de hareket ettirebilecek.Aracın hızını saatte 90 kilometreye kadar çıkarmamız mümkün ancak 45 kilometreyi aşmayacak şekilde tasarladık. Bu sayede ehliyet gerektirmeden kullanılabilecek ve vergiye de tabi olmayacak. Kilometrede 5 kuruş elektrik harcayacak. Tek kişilik olanı 5 bin liradan, iki kişilikleri 8 bin liraya piyasaya sürmeyi düşünüyoruz. Bir yıl içinde prototipini üretmeyi, iki yılda da kent içi ulaşımda kullanılacak şekilde piyasaya sunmayı planlıyoruz."
Yılmaz, açılır ve kapanor tavanıyla her mevsim kullanılabilecek, normal bir otomobilin park ettiği alana 3 tanesi sığabilecek şekilde tasarlanacak araçların, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren istasyonlarda şarj edilebilmesine yönelik çalışma yürüttüklerini de sözlerine ekledi.
kaynak.ntv.msnbc.com

1 Eylül 2011 Perşembe

TTGVakfı Desteği 1.000.000$

 Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) kamu misyonu üstlenmiş, kar amacı gütmeyen, uzmanlaşmış özel bir kuruluştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin Dünya Bankası ile 5 Nisan 1991 tarihinde imzalamış olduğu “Teknoloji Geliştirme Projesi” İkraz Anlaşması kapsamındaki ilgili taahhüdünü karşılamak üzere kurulmuş, Kamu’nun Vakıf ve Dernekler ile ilişkilerini düzenleyen 5072 sayılı yasanın Ek-1 maddesi hükmünce bir “Kanunla Kurulmuş Vakıf “tır. TTGV’nin kurucuları 26 Özel Sektör Kuruluşu,6 Kamu Kurumu, 10 Şemsiye Kuruluş ve 14 Şahıstır. 15 üyeden oluşan bir Yönetim Kurulu tarafından yönetilmektedir.

 
 Sanayi kuruluşlarının yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmasını ve ilgili teknolojilerin geliştirmesini destekleyecek farkındalığın arttırılması ve kullanımın yaygınlaştırılması amacıyla geliştirilen projelerde yürütücü ortağa geri ödeme koşuluyla finansal destek sağlar.
  Sanayi sicil belgesine sahip enerji kullanan, üreten veya üretim teknolojilerini geliştiren her türlü sanayi kuruluşuna aşağıdakı koşullar içinde, belirtilen alanlarda destek sağlanır.
  • Destek Miktarı: 1.000.000$
  • Destek miktarı: %50
  • Avans: Her dönem için destek miktarının %30’u avans alınabilir.
  • Başvuru Şekli: 2 ayda bir yapılabilir.
  • Destek Şekli: Geri Ödemeli, %0 Faizli Döviz Kredisi (sözleşme aşamasında %6 masraf alınmaktadır.)
  • Geri Ödeme Koşulları: Proje bitiminden itibaren 1 yıl ödemesiz, 3 yıl ödemeli (6şar aylık taksitlerle)
  • Proje Süresi: 18 ay
  • Destek Ödemeleri: Hak ediş usulüyle yapılır. Ödemeler, aylık harcamaların beyan edilmesi ile gerçekleştirilir.
DESTEKLENEN AR-GE AŞAMALARI
  • Enerji Etütleri
  • Tasarım/Kavram geliştirme
  • Prototip üretimi
  • Pilot tesis kurulması 
  • Entegrasyon, Kurulum ve İşletmeye alma evresi
DESTEKLENEN HARCAMALAR
  • Proje kapsamında öngörülen sürede çalışan personel (araştırmacılar, teknik personel ile projeye destek hizmeti veren personel) giderleri
  • Proje faaliyeti için satın alınan veya kullanılan alet, teçhizat, giderleri
  • Proje faaliyeti esnasında kullanılan malzeme ve diğer sarf giderleri
  • Proje faaliyeti için, danışmanlık hizmeti ve buna eşdeğer hizmet alımları ile özel sektör kuruluşlarına proje kapsamında yaptırılan her türlü imalat veya bu kuruluşlardan yapılan hizmet alımları
  • Proje kapsamında yapılan seyahat ve nakliye giderleri
Not: Diğer finans kaynaklarından hibe ve kredi alan projeler TTGV Çevre Desteklerinden yararlanabilmektedir.
Başvuru: Başvuru sürecini öğrenmek için lütfen tıklayın

23 Ağustos 2011 Salı

Geri Dönüşümlü Motosiklet


 Sanatçı Roongrojna Sangwongprisarn araba ve bisiklet parçalarını geri dönüştürerek elde ettiği materyalleri kullanarak hayal gücünü zorlayan bir motosiklet üretti.
Film ve dizilerde gördüğümüz canavarların metal heykellerini yapan sanatçı, sanatını bir adım daha ileri taşıyarak acımasız “Alien” karakterini geri dönüşümlü parçalar kullanarak motosiklete dönüştürdü.
Resimde Alien sadece metal bir heykel değil aynı zamanda tam fonksiyonlu bir motosiklet.

14 Ağustos 2011 Pazar

Rüzgar Enerjili Araba

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rüzgar Enerjisi Kulübü tarafından Türkiye'nin rüzgar enerjisiyle çalışan ''ilk profesyonel aracı'' üretildi. Mühendis adayları, bu araçla 17-21 Ağustos tarihlerinde Hollanda'da yapılacak ''Wind Turbine Race 2011'' yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek.
 Yarışmaya Almanya, İngiltere, Kanada, Hollanda, Avusturya, Danimarka'nın da aralarında bulunduğu 11 ülke katılıyor.Proje Koordinatörü Doğukan Küçükşahin;
 ''Proje üzerinde yaklaşık 7 ay çalıştık. Türkiye'den daha fazla takım çıkmasını istiyoruz. Bu araç tamamen mühendisliğe açık bir araç. Üzerinde düşünülebilecek, çalışılabilecek araçlar. Türkiye'nin rüzgar enerjisi anlamında büyük bir potansiyeli var. Enerji kaynaklarını birbiriyle kıyaslamak zorundayız. Her enerji kaynağının doğaya zararı var. Fakat rüzgar enerjisi, bunların arasında en minimumu. Bundan dolayı rüzgar enerjisini destekliyoruz. Türkiye'de bu alanda büyük bir potansiyel olduğu için, rüzgar enerjisi alanında mutlaka çalışmalar yapmalıyız, ilerlemeliyiz. Kulüp olarak hep bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Tek ilgi alanımız rüzgar enerjisi.'' kaynak AA

10 Ağustos 2011 Çarşamba

Türkiye'nin Güneş Tarlaları

 Türkiye' nin birçok bölgesi güneş enerjisi potansiyeli açısından oldukça verimli. Şehirlerimizde ısıtma ve soğutma için harcadığımız büyük boyutlardaki enerjiyi düşündüğümüzde, temiz enerji kaynaklarını özellikle güneş enerjisinden faydalanmıyor olmamız anlaşılır bir durum değil.
 Adana ve İzmir' de enerji özellikle yaz aylarında soğutma amaçlı kullanılırken bunun dışındaki illerde yaz-kış ısınma ve soğutma amacıyla yüksek miktarda enerji harcanmakta. Soğutmada kullanılan elektriği üretmekte ve ısınmak için, her yıl milyarca dolarlık doğalgaz ithal edilmekte...
 Halbuki heryıl 25 milyon turistin ülkemize gelme nedeni olan güneş ısıtma ve soğutmada kullanılabilir.


 

4 Ağustos 2011 Perşembe

Triatlon Bisiklet

 Triatlon bisikletinin aero-dinamiği, yüksek gidon hakimiyeti ve melez teknolojisi özelliklerini bir arada bulunduran bu uzaylı görünümlü zincirsiz bisiklet aslında elektrik motor destekli bir ulaşım aracı.
Gövdesine entegre batarya ve elektrik motoru sayesinde pedal çevirmeden, pedal+ pil destekli ve pil şarj seçenekleriyle sürüş keyfi yaşatan INgSOC, Edward Kim ve Benny Cemoli’nin uzun mesaileri sonucunda ortaya çıkmış bir çevreci ulaşım aracı.
Elektrik motoru dışında ön-arka aydınlatmayı çalıştıran batarya sistemi iPhone şarj etme özelliğine de sahip.


2 Ağustos 2011 Salı

Daha Az Enerji Sarfiyatı Yerden Isıtma


Yerden ısıtma sistemi düşük sıcaklıklardaki ısı kaynakları ile çalışır. Borulu sistemde yapılan dizaynlar 45-35 C.ye göre yapılmaktadır.

Isıtıcı cihazlar düşük sıcaklıkta çalıştığı için daha az enerji ve daha az kayıplar oluşmaktadır.

Yerden ısıtma sistemi öncelikle ayak ve taban bölgesini ısıtır , ayak bölgesi ısıtmanın en fazla gerektiği bölge olduğundan daha fazla konfor hissi oluşur ve daha az enerji harcaması ile ısıtma sağlanır.


yerden ısıtmanın avantajları , yerden ısıtmanın dezavantajları"AYAĞINI SICAK , BAŞINI SERİN TUT"
Yerden ısıtma sağlanan tam olarak budur. Yerden ısıtmada ayak basma bölgesi sıcak tavan bölgesi daha serindir. Diğer ısıtma sistemlerinde ise tavan bölgesi ayak basma bölgesinden daha sıcaktır.
Radyatörler içerisinden geçen havayı ısıtırlar ve ısınan hava yükselir , tavan her zaman daha sıcak olur . Radyatörler alt bölgesinden oda içerisindeki havayı doğal sirkulasyon prensibi ile emerler , radyatör içerisinden geçen soğuk hava ısınarak tavana yükselir ve bu şekildeki döngü ile mahaller ısıtılmaya çalışılır.

ISINAN HAVA YÜKSELİR ;
Hava ısıtıldığı zaman yükselir . Bütün ısıtma sistemlerinde sistem aynıdır. Yerden ısıtmada ısınan bu hava ilk önce bizi ısıtır , daha sonra yukarıya doğru yükseldikçe bu sıcaklık yavaş yavaş düşer.Radyatörde ise durum tam tersidir , önce tavan sonra biz ısınırız.



YERDEN ISITMADA VE RADYATÖRLE ISITMADA HAVA SİRKULASYONU
Yandaki şematik resimde radyatörle ısınma ve yerden ısıtma ile ısınmadaki hava sirkulasyonu gösterilmektedir.
YERDEN ISITMADA BÜTÜN BİNA TABANI RADYATÖR GÖREVİ GÖRÜR.
Yerden ısıtmada mahalin tamamı ısıtıcı görevi görür. Radyatörde küçük bir ısıtıcı bütün mahalin havasını ısıtır . Bu kadar küçük bir ısıtıcı hacmi ısıtırken çok hızlı hava sirkülasyonu vardır .
Bütün ısıtma sistemleri havayı sirküle ettirerek ısıtır fakat en az hava sirkülasyonu yerden ısıtmalı sistemle sağlanır.
yerden ısıtma ve radyatörlü ısıtmanın çalışma ve ısıtma prensibi



yerden ısıtmada hacim kaybı yoktur.YERDEN ISITMADA HACİM KAYBI YOKTUR
Zeminden ısıtma sistemlerimizde binada görünen tek ısıtıcı katlarda bulunan kollektör ve duvara gömülü olan kollektör kutusudur.

Radyatörle ısıtmada bina hacminin ortalama % 3 ü verimli olarak kullanılamaz. Radyatörün önünde eşya bulunursa ısıtma verimi düşecektir. Bu yüzden mahalde özgürce mimari yerleşim mümkün olmamaktadır.

YERDEN ISITMANIN ÖMRÜ UZUNDUR
Yerden ısıtma sistemlerinde kullanılan ısıtıcı elamanların ömürleri bina ömrüne yakındır. Radyatörler metal malzemeden imal edildiğinden ömürleri çok daha kısadır.



YERDEN ISITMA HAVADAKİ TOZLARI YAKMAZ.
Yerden ısıtmada bütün yüzey ısıtcı görevi görür bu nedenle düşük sıcaklıklarla ısıtma sağlanır. Taban sıcaklığı 27-28 C civarındadır ve bu sıcaklık tozları yakmaz , bilakis radyatörlü ısıtmada radyatör yüzey sıcaklığı 60-90 C dedir ve bütün tozlar yanarak ortama dağılır ve bu tozları solunum yoluyla yutarız.

YERDEN ISITMA ORTAMDAKİ NEMİ KURUTMAZ
Yerden ısıtmada taban sıcaklığı 27-28 C olduğundan ortamdaki nemi kurutmaz ve nem dengesi korunur. Radyatörlü sistemde radyatör yüzey sıcaklığı 60-90 C olduğundan ortamdaki nem devamlı olarak azalır ve nem dengesi için ilave önlemler almak gerekir.
YERDEN ISITMA ÇOK DAHA GÜVENLİDİR.
Yerden ısıtmada kullandığımız ısıtıcı borularda kesinlikle ek yapılmaz bu yüzden çok daha güvenlidir. Sistemin üzeri şapla kapatıldıktan sonra ömür boyu sorunsuz bir sisteme sahip olursunuz
yerden ısıtma , zeminden ısıtma , döşemeden ısıtma , tabandan ısınma , yer kaloriferi



YERDEN ISITMA SİSTEMLERİMİZ BÜTÜN ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARINA UYGUN BİR ISITMA ŞEKLİDİR. Borulu yerden ısıtma sistemlerimiz düşük sıcaklık beslemesine göre dizayn edildiğinden her türlü alternatif ısı kaynaklarıyla kullanılabilir. Alternatif ısı kaynakları nelerdir ?
Isı pompası
Güneş enerjisi ve ısı pompası
Termal enerji kaynakları
Her türlü atık enerji
terden ısıtmanın tek dezavantajı rejime girme süresinin uzun olmasıdır.YERDEN ISITMANIN TEK DEZAVANTAJI REJİM SÜRESİNİN UZUN OLMASIDIR.
Yerden ısıtma sistemi kısa süreli kullanım için uygun değilidir.Özellikle borulu sistem yerden ısıtma kısa süreli kullanım için uygun değildir.

Elektrik kablolu zemin ısıtma sistemi sulu borulu sisteme göre rejime girme süresi daha kısadır.

Karbonik filmle yerden ısıtma sisteminin rejime girme süresi çok kısadır.


22 Temmuz 2011 Cuma

Türkiye'nin en sıcak Jeotermali

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık veriliyor. Manisa'da 287 santigrat dereceyle Türkiye'nin birinci, dünyanın ise dördüncü en sıcak jeotermal kaynağı dün hizmete açıldı. Yılda 100 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek kaynakla ayrıca 7 bin konutun ısınması sağlanacak. Tesis sayesinde 40 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek.


Jeotermal kaynak kısaca yer ısısı olup, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlardır. Jeotermal enerji ise jeotermal kaynaklardan doğrudan veya dolaylı her türlü faydalanmayı kapsamaktadır.

Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmeyen, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji türüdür.

NİÇİN  JEOTERMAL .....?


- YENİLENEBİLİR, SÜRDÜRÜLEBİLİR, TÜKENMEYEN ENERJİ
- ÖZVARLIĞIMIZ, DOĞAL KAYNAK
- TEMİZ, ÇEVRE DOSTU (Yanma teknolojisi kullanılmadığı için ve sıfıra yakın emisyon)
- ÇOK AMAÇLI ISITMA UYGULAMALARI İÇİN İDEAL (konutta, tarımda, endüstride, sera ısıtmasında vd.)
- METEOROLOJİK KOŞULLARDAN BAĞIMSIZ (Rüzgar, Yağmur, Güneş v.b.’den bağımsız)
- HAZIR ENERJİ
- FOSİL VE DİĞER ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARINA GÖRE ÇOK DAHA UCUZ
- ARAMA KUYULARI ÜRETİM VE BAZEN REENJEKSİYON KUYULARINA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR
- GÜVENİLİR (Yangın, patlama, zehirleme riski yok)
- VERİMLİLİK %95’İN ÜZERİNDE
- MİNİMUM ALAN İHTİYACI (Hidro, Güneş vb’nin tersine)
- KOLAY VE HIZLI DEVREYE ALMA, İŞLETME VE BAKIM (6 ay – 1 yıl), uzun tesisat ömrü
- JEOTERMAL LOKAL BİR ENERJİ OLDUĞU, İTHALİ VE İHRACI VE ULUSLARARASI BİR FİYATI OLMADIĞI İÇİN SAVAŞLARA VE ULUSLARARASI             
   PROBLEMLERE NEDEN OLMAZ.
- JEOTERMAL ISITMA EVLERE FUEL-OİL, MAZOT, KÖMÜR, ODUN ATIKLARININ TAŞINMASINI ORTADAN KALDIRACAĞI İÇİN ŞEHİR İÇERİSİNDEKİ TRAFİĞİN  
    YÜKÜNÜ AZALTIR

13 Temmuz 2011 Çarşamba

Güneş Enerjili Arabalar

Benzin motorlu araçlarının dünyada en çok kullanılan ulaşım araçları olduğu şüphesiz..Bunun sebepi, onların, insanoğlunun aklına gelen en parlak fikir olması değil, diğer fikirlerden biraz daha erken gelmiş olması olarak  kabul etmek istiyorum...
Bilindiği üzere egsoz gazları barındırdığı kükürtoksitlerle asit yağmurlarına, sera etkili gazlarla küresel ısınmaya, nitroksitler ve karbonoksitlerle ciddi anlamda hava kirliliğine yol açmakta. Sadece bu sebepler bile insanların benzinli araçlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklı araçlar geliştirmeleri için yeterli.
Bu çabaların başaralı sonuçlarında biri hidrojen motorları, egzos gazlarının oluşturduğu çevre kirliliğine çözüm olmasına rağmen, benzin motorları gibi içten yanmalı olduğundan verim sorununa bir çözüm sağlanamamış.

Bir diğer deneme ise elektrik motorlu araçlar. Bu motorlar çok daha yüksek verimde çalışabilir ve atmosfere atık yaymazlar, fakat bu motorların ihtiyaç duyacağı enerjiyi depolayacak yüksek güçlü aküler hızlı boşalıp yavaş doluyor. Çözüm ise hibrit araçlarında..Elektrik ve benzin motorları bir arada bulunan bu araçlar ya benzin motorunu elektrik üretmek için kullanıyor yada kullanıcı tercihine göre iki motordan birini doğrudan çekiş için kullanıyor. Bu tür araçlar mevcut, nitekim pahalı ve petrole olan bağımlılığı azaltmamakta...
GÜNEŞ ARABALARI
Elektrik motorunun ihtiyaç duyduğu elektrik aracın tavanına yerleştirilen fotovotaik hücrelerden sağlanabilir. Bu güneş enerjisi hücreleri üzerlerine düşen güneş ışınlarını %7-25 verimlilikte elektrik enerjisine çevirebiliyor, çevreye tamamen zararsız bir şekilde...

                                                                                   
              
                                                                                    

7 Temmuz 2011 Perşembe

Rüzgar Türbinli Minareler


Bilindiği  gibi Almanya 2022 yılına kadar nükleer enerjiden tamamı ile vazgeçme kararı aldı ve bu bağlamda tüm sektörler için yenilenebilir enerjilerin kullanılmasına ilişkin çalışmalar sürmekte.
  Nordersted’teki islami topluluk enerji duyarlı bir sisteme geçmeye karar vermiş. Bölge cemaatinin önderi Uğur Sütçü, Hamburger Abendblatt gazetesine verdiği demeçte her din ve milletten insanların birarada olabileceği bir yer planladıklarını belirtmiş.
 Rüzgar türbinli camiinin 22 metrelik 2 minaresinin yanına konumlandırılacak. Bu camii türünün ilk örneği değil. Londrada da 2012 olimpiyat oyunları ile ilgili çalışmalar kapsamında çevre dostu ve rüzgar türbinli minareleri olan bir camii inşaatı başlamış durumda.

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Güneş Deposu Kavanozlar

Hiç elektrik olmayan ortamlarda bile Güneş Enerjisi ile şarj olabilen ve tamamen izole edilmiş yüksek kalite  güneş enerji paneli ihtiva eden son tekneloji bir ürün! Evde, arabada, yazlıkta, dağda, kampta, çadırda, yıldızların altında kullanılabilen benzersiz bir güneş enerjili sensörlü Kavanoz Lamba.
İçinde solar enerji hücresi, şarj edilebilir pil ve 2 tane enerji tasarruflu LED ampul olup güneş ışığı alabileceği bir yere konulduğunda içindeki solar panel, pili şarj eder ve sensörlü yapı gece olduğunda LED ampullerini yakar.
İstendiğinde kavanozun içindeki düğme sayesinde ışığın rengini (Turuncu/Mavi) değiştirebilir, isterseniz de ışığı kapatabiliyorsunuz. Tamamen şarj olması 3 saat. Ve bu size 5 saatlik çok hoş bir ışıklandırma sağlıyor, özel klipsli kilitleme mekanizması sayesinde su geçirmiyor. Ürünü bitenekadar.com' dan temin edebilirsiniz..

1 Temmuz 2011 Cuma

Güneş Çiçeği "Heliotrop"

Güneş enerjisinden maksimum yararlanma planlanmış konut ve ofis binası. Şu anda oteli planlanma aşamasında..Dış kısmı oldukça yalıtılmış böylece ısı kaybı en az dereceye indirilmiş. Tasarım sayesinde elde edilen enerji, ihtiyaç duyulan enerjinin tam 5 katı. Dönebilen yapısı sayesinde bildiğimiz statik güneş panellerinden %30-40 fazla enerji üretebiliyor.


 Organik maddelerle inşa edilmiş bina, doğal kaynakların mantıklı ve dikkatli kullanımı için model olacak nitelikte.


24 Haziran 2011 Cuma

Enerjisiyle para kazanan ev!

Bir ev düşünün ki kullanılan suyu yağmur suyundan, enerji ihtiyacını güneş enerjisinden sağlıyor. Tüm enerjisini kendi kendine karşılayan ev siz tatile gittiğiniz zaman da üretilen enerjiyi devlete gönderiyor. Ayrıca atık suyu yeniden kullanıma hazır hale getirebiliyor ve çöpleri kullanarak enerji üretiyor.
 
 
 Geleceğin evleri  olarak tanımlayabileceğimiz Kingspan Off-Site’s Lighthouse adlı evlerin aranan emisyon rakamlarını yakaldığı belirtildi. Yıllık 31 sterlin enerji gideri olan evin şu an ki sistemde gideri 500 sterlin . Enerjiyi gereksiz yere kullanımın önüne uyarı sistemi ile geçilmiş. Şu an 250 tane hazırlanan evlerin maliyetleri düşürülerek ileride seri üretime geçilmesi planlanıyor.
Avrupa’da meraklıların beğenisine sunulan evin  2016 yılına kadar bitmesı bekleniyor.

      Özellikleri ;
  •  Klima yerine rüzgar kullanılıyor
  • Çatı ve duvarındaki güneş panellerinden sağlanan enerji ile mutfak ve banyo için sıcak su sağlanıyor
  • Duvarlarda yüksek oranda ısı yalıtımı
  • Biyolojik kaynatma kazanı